Dementie en Alzheimer

Corpus Health - Dementie - Alzheimer

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende verschijnselen die er allemaal op wijzen dat denkprocessen niet meer goed verlopen. Een bekend voorbeeld is geheugenverlies. Maar denk bijvoorbeeld ook aan veranderingen in het gedrag of moeite met aangeleerde vaardigheden. Dementie is een progressieve aandoening, die er, zonder behandeling, op den duur voor zorgt dat het niet meer mogelijk is om zelfstandig te leven.

Er zijn momenteel 6 soorten dementie bekend. Een aantal vormen zijn: Lewy Body-dementie, Parkinson, ziekte van Pick en ziekte van Korsakov. De twee meest voorkomende vormen zijn vasculaire dementie en Alzheimer. Deze vormen lijken veel op elkaar.

Symptomen

Hier onder staat een lijst met symptomen die mogelijk voor kunnen komen. Niet iedereen met dementie ervaart alle symptomen.

 • Geheugenverlies
 • Verandering in het gedrag
 • Moeite met het aanleren van nieuwe vaardigheden
 • Verandering in de persoonlijkheid
 • Desoriëntatie
 • Vergeetachtigheid
 • Afasie (Verlies van spraak)
 • Apraxie (Verminderd vermogen om motorische activiteiten uit te voeren ondanks intacte motorische functie)
 • Agnosie (Stoornissen in het herkennen of identificeren van voorwerpen, ondanks een intacte zintuiglijke waarneming)
 • Stoornis in uitvoerende functies
 • Depressieve stemming
 • Hyperactiviteit
 • Psychose
 • Apathie

Oorzaken

Vaak beginnen deze vormen met bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of diabetes. Door bijvoorbeeld de hoge bloeddruk of een disbalans in de samenstelling van het bloed kunnen de bloedvaten in de hersenen aangetast worden. Dit zorgt ervoor, net als bij een herseninfarct, dat bepaalde delen van de hersenen te weinig zuurstof krijgen en dus de functie van de hersenen vermindert.

De problemen in de bloedsomloop, maar ook diabetes kunnen zorgen voor stofwisselingsproblemen. Daardoor krijgen de hersenen niet de juiste stoffen aangevoerd vanuit de rest van het lichaam. Vervolgens verslechtert de hersenfunctie en treden de symptomen op. Dit proces duurt vaak vrij lang. Met de juiste technieken, die Corpus Health gebruikt, is het mogelijk om al in een vroegtijdig stadium te kunnen ingrijpen. Zoals u leest is er niet een eenduidige oorzaak aan te geven voor dementie.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Het is daarom van belang om naar de mens als geheel te kijken, holistisch, en niet alleen specifiek naar wat er in de hersenen gebeurt.

Vasculaire dementie en Alzheimer lijken erg veel op elkaar en kennen veel dezelfde symptomen. Wat de twee vormen doet verschillen is het verloop van het proces. Het verloop van Alzheimer is heel geleidelijk, waardoor de aandoening pas later opvalt. Het verloop van vasculaire dementie daarentegen, is sprongsgewijs. Er kunnen langere stabiele perioden zijn, waarna de achteruitgang ineens een grote sprong maakt en vervolgens weer een stabiele periode kent.

We kunnen dus stellen dat dementie niet uit het hoofd komt, maar vanuit het lichaam.

Behandeling

Tot nu toe is de reguliere geneeskunde erop gericht om slechts (symptomen van)  Alzheimer te onderzoeken.

Een behandeling die bij Corpus Health wordt gegeven die wel echt kan werken om Alzheimer te remmen is bijvoorbeeld rTMS. Hierbij worden hersengebieden gestimuleerd of juist geremd. Het uitgangspunt is om afwijkende activiteit opnieuw te normaliseren, waardoor klachten zullen verminderen. In meer dan 70% van de gevallen is een behandeling met rTMS effectief gebleken.

Naast rTMS verwacht Corpus Health in 2019 ook een nieuwe behandeling aan te bieden die de oorzaak van Alzheimer aanpakt. Daardoor verwachten wij met deze behandeling Alzheimer niet alleen te kunnen remmen, maar ook het Alzheimer proces zo lang mogelijk uit te stellen. Deze behandeling zal gebruik maken van de technieken van AVE. De techniek van AVE wordt binnen Corpus Health al jaren gebruikt. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat dezelfde techniek ook kan worden gebruikt om Alzheimer zelfs te stoppen én te voorkomen.

Corpus Health werkt holistisch, dat betekent dat wij naar de gehele mens kijken. Zo kunnen wij al vroeg zien of er aanwijzingen te vinden zijn voor het ontwikkelen van Alzheimer. Nog voordat de symptomen merkbaar zijn kunnen wij de behandelingen al starten om te zorgen dat we het Alzheimer proces zo lang mogelijk uit kunnen stellen. Wilt u Alzheimer voor zijn? Bel ons dan nu voor een afspraak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *