Hoge bloeddruk (Hypertensie)

Wist je dat…

 1. Wereldwijd veroorzaakt hoge bloeddruk ca. 7,1 miljoen sterfgevallen per jaar.
 2. Tot de leeftijd van 55 jaar is er bij mannen een hoger percentage met een hoge bloeddruk dan bij vrouwen.
 3. Vanaf 55 tot 74 jaar is het percentage iets hoger bij vrouwen dan bij mannen.
 4. Vanaf 75 jaar is het percentage vrouwen met een hoge bloeddruk veel groter dan bij mannen.
 5. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 62% van de beroertes en 49% van de hartaanvallen wordt veroorzaakt door hoge bloeddruk.

 

Oorzaken

In 95% van de gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk onbekend. Hoge bloeddruk wordt essentiele of primaire hypertensie genoemd. Wat bij kan dragen aan een hoge bloeddruk is onder meer arteriosclerose, oftewel, vernauwing van de bloedvaten, die wordt veroorzaakt door de vorming van vetafzettingen op de wanden van de bloedvaten of verdikking van de wand van de slagader en overmatige samentrekking van de arteriolen (kleine slagaderen).

In 5% van de gevallen is hoge bloeddruk het resultaat van een onderliggende ziekte. Dit heet secundaire hypertensie. Mogelijke oorzaken van secundaire hypertensie zijn onder meer: nierafwijkingen, tumoren van de bijnier en artherosclerose (aderverkalking) van de aorta.

 

Risico factoren voor hoge bloeddruk (hypertensie)

Erfelijkheid: personen van wie de ouders een hoge bloeddruk hebben, lopen een groter risico op het krijgen van een hoge bloeddruk.

Geslacht: onder de 55 jaar is er bij mannen een hoger risico om hoge bloeddruk te krijgen dan bij vrouwen. Tussen 55 en 74 jaar is het percentage vrouwen hoger. Ouder dan 75 blijken veel meer vrouwen een hoge bloeddruk te hebben dan mannen.

Ras: mensen van het ‘negroïde ras’ hebben een grotere kans op een hoge bloeddruk dan mensen van het ‘blanke ras’.

Zwaarlijvigheid en overgewicht: mensen met overgewicht krijgen eerder een hoge bloeddruk dan mensen zonder overgewicht. De wereldgezondheidsorganisatie definieert overgewicht als een Body Mass Index (BMI) van minstens 25. Zwaarlijvigheid wordt gedefinieerd als een BMI van minstens 30.

Suikerziekte (diabetes), jicht en nieraandoening: personen met deze aandoeningen lopen een grote kans op een hoge bloeddruk.

Zwangerschap: sommige vrouwen krijgen een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, vooral in het laatste stadium. Dat keert na de geboorte meestal weer terug naar normaal.

Stress: stress kan een rol spelen bij een te hoge bloeddruk

Roken: de nicotine in sigaretten veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten. Hierdoor moet uw hart intensiever werken. Dit betekent ook een hogere belasting van uw bloedvaten. Tevens bevorderen de stoffen in sigarettenrook de vorming van atherosclerose (aderverkalking).

Overmatig gebruik van alcohol: in het algemeen kan het consumeren van meer dan twee glazen alcohol per dag voor mannen en één glas alcohol per dag voor vrouwen, bijdragen aan een hoge bloeddruk.

 

Symptomen

Hoge bloeddruk kan lang onopgemerkt blijven omdat het in de regel niet direct symptomen veroorzaakt tot er beschadigingen aan de bloedvaten optreden. Daarom moet de bloeddruk regelmatig worden gecontroleerd. Dit kan een risicofactor zijn voor eventuele ernstige gezondheidsproblemen, zoals een beroerte, hartfalen, nierfalen, oogbeschadiging en een hartaanval.

 

Bloeddruk wordt weergegeven in twee getallen

 • Het hoogste (systolische) getal geeft de druk aan terwijl het hart samentrekt; de bovendruk
 • Het laagste (diastolische) getal geeft de druk aan in de bloedvaten als het hart in rust is, tussen twee slagen in; de onderdruk.

Bloeddruk wordt gemeten in millimeters kwikdruk (Hg), bijv. 120/80 mm Hg. Bloeddrukwaarden kunnen afhankelijk van diverse factoren uiteenlopen, waaronder leeftijd. De bloeddruk wordt vanzelf hoger naarmate wij ouder worden. Een bloeddruk boven de 140/90 mm Hg vindt men te hoog. Bij het vaststellen van een hoge bloeddruk is het verstandig om te controleren of de hoge bloeddruk schade heeft veroorzaakt aan organen. Hierbij kan bijvoorbeeld door middel van een bodyscan gekeken worden naar de werking van de nieren. Hiernaast kan er een cardioscan gemaakt worden. In een cardioscan worden de elektrische impulsen die het hart afgeeft vastgelegd. Hierdoor wordt de werking van het hart bepaald.

 

Verloop

Hoge bloeddruk op zich is in de regel niet levensbedreigend, maar bij langdurigheid kan het schade aan hart en bloedvaten veroorzaken. Niet behandelde hoge bloeddruk wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekte, beroerte, hartfalen, nier falen, oogbeschadigingen en een hartaanval. Verandering van leef-en eetgewoonten kunnen doeltreffend zijn om uw bloeddruk te verlagen. In sommige gevallen kan er door een arts of deskundige worden geadviseerd bloeddrukverlagende middelen in te nemen.

 

Leven met hoge bloeddruk

Hier onder staan een aantal dingen die u kunt doen om het risico op een hoge bloeddruk zo veel mogelijk te verlagen.

 • Regelmatige medische controle
 • Stoppen met roken
 • Een gezond voedingspatroon
 • Zorg voor een gezond gewicht
 • Regelmatig bewegen
 • Alcoholgebruik beperken
 • Stress verminderen
 • Uw cholesterol verlagen (indien deze te hoog is bevonden door een deskundige)

Verbeteren van te hoge & lage bloeddruk op natuurlijke basis met Corpus Health

Bij te hoge of lage bloeddruk kan men met enzymtherapie zeer goede resultaten bereiken. Door middel van enzympreparaten heeft men een natuurlijk alternatief tegen hoge bloeddruk en lage bloeddruk. Het kan langdurig naast bestaande medicijnen gebruikt worden zonder bijverschijnselen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *