L-Glutathione

Integrale Therapie Zoetermeer - L-Gluthatione

Het is bekend dat de gezondheid onder andere afhangt van een goede balans tussen vrijen-radicalen aanval en anti-oxidant verdediging. Voeding en gedrag zijn belangrijke factoren op deze balans. Wie gezond eet en ‘ongezond gedrag’ achterwege laat kan zo een grote bijdrage leveren aan het behoud van gezondheid. Toch is een supplement vaak aan te bevelen. Maar bedenk altijd dat wat in de fabriek gemaakt wordt nooit beter kan zijn dan wat de natuur zelf maakt! Groenten en fruit zijn eerste klas anti oxidant leveranciers.

De vrije-radicaalvanger bij uitstek is L-Glutathione. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord, maar L-Glutathione is de bewaker van je gezondheid. Het is een natuurlijke, lichaamseigen anti-oxidant. Je maakt er, onder optimale omstandigheden, 10 gram per dag van aan, in de lever. L-Glutathion bestaat uit drie verschillende aminozuren (glycine, glutaminezuur en cysteïne) die op een speciale manier onderling verbonden zijn. Via de voeding krijgen we voor een deel de ‘complete’ glutathione binnen, maar de meeste glutathione wordt in het lichaam zelf
opgebouwd uit de drie afzonderlijke bouwstenen.

PARAPLU

L-Glutathione is werkzaam tegen de meest schadelijke soort vrije radicalen in je
lichaam. Het is de eerste verdedigingslinie tegen vrije radicalen van binnenuit. Je
kunt glutathione vergelijken als een paraplu in een regenbui het werkt in elke
lichaamscel als bescherming tegen de stoffen die vrijkomen bij het opwekken van
energie in de cellen. Dat is niet zonder belang. In de cel zit onder meer de celkern,
waarin ons DNA (het erfelijke materiaal) ligt opgeslagen. Glutathione kan DNA
schade repareren en zelfs voorkomen!

L-Glutathione plus …

Als zelfstandige stof verricht glutathione in het lichaam nog vele andere beschermende taken. Maar er is meer. Zonder glutathione werken andere belangrijke anti-oxidanten, zoals vitamine C en vitamine E minder goed of niet. Maar op zijn beurt wordt glutathione weer ‘verschoond’ door deze anti-oxidanten. De stoffen hebben elkaar dus hard nodig om optimale bescherming te bieden in je lichaam. Dat betekent dat ze ook eigenlijk allemaal in een anti-oxidantsupplement horen te zitten.

Te weinig

Vaak wordt gevraagd waarom glutathione in een supplement opgenomen moet zijn, terwijl het in tegenstelling tot de antioxidantvitaminen door je lichaam zelf wordt aanmaakt. Dat heeft een aantal redenen. Ten eerste neemt de capaciteit om glutathione te maken gedurende uw leven af. Maar misschien nog wel belangrijker is dat glutathione, tijdens het uitvoeren van zijn taak als anti-oxidant, wordt opgebruikt. Veel van je ‘slechte gewoonten’ dragen er aan bij dat onnodig veel glutathione verloren gaat. Roken, bijvoorbeeld, ‘kost’ 3 gram van de glutathione die dagelijks wordt aangemaakt; overmatig alcoholgebruik legt beslag op ongeveer 2 gram. Tot slot leveren chronische aandoeningen hun bijdrage, met suikerziekte aan de top en botontkalking, reuma en hart en vaatziekten in het kielzog. Mensen die al ziek zijn, hebben dus zeker extra glutathione nodig, terwijl de kas eigenlijk altijd te leeg is. Het is dus niet overbodig, om glutathione in een anti-oxidantsupplement te hebben of om het samen met je huidige multi voedinssupplement te gebruiken. L-Glutathione is de basis van de verdediging tegen vrije radicalen. Een goed werkend immuunsysteem is de belangrijkste voorwaarde voor een goede gezondheid. Wetenschappelijk feit:

Het immuunsysteem is de enige natuurlijke verdediging tegen bacteriën virussen, schimmels, parasieten, lichaamsvreemde stoffen, infecties en alleandere ziektes met celveranderingen, inclusief kanker.

Een goed immuunsysteem:

Is de sleutel tot een gezond lichaam, dat weerstand biedt tegen de meest uiteenlopende ziektes, ook tegen ouder worden. Het immuunsysteem wordt onderhouden door essentiële voedingsstoffen in ons voedsel. Bij tekorten aan essentiële voedingsstoffen door slechte eetgewoonte, overmatige stress en milieuvervuiling verzwakt het immuunsysteem met als gevolg allerlei nare gezondheidsproblemen. Behoor je ook nog tot de 50% van de mensen die volgens wetenschappelijke onderzoeken een gen (voor het GSH enzym, GSTM1) missen dan weet je bijna zeker dat je immuunsysteem niet optimaal is. (in deze groep vallen bijv. 81% van de mensen met longkanker, 77% van de mensen met levercirrose, 74% van de mensen met chronische bronchitis, 65% van de mensen met kanker.) De meest belangrijke bouwstof van het immuunsysteem is L-Glutathion. Glutathione is een natuurlijk eiwit dat in alle, van de wel 100 triljoen lichaamscellen gemaakt wordt. De zuurstof die we inademen is van levensbelang, maar veroorzaakt, net als benzine in een auto, verontreinigingen in het lichaam (in de vorm van atomen, moleculen en ionen), die vrije radicalen worden genoemd.

Vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor oxidatie van het lichaam. Deze schade veroorzaakt het ouder worden van heel het lichaam en het ontstaan van kankers.
Vrije radicalen nemen toe met de leeftijd van een mens. Er zijn meer dan 400 soorten van gekende vrije radicalen. Vrije radicalen lijken door het DNA te veranderen en kanker te veroorzaken. L-Glutathione speelt nu een cruciale rol in het neutraliseren van vrije radicalen. L-Glutathione is de meest krachtige antioxidant (wel 100 keer sterker dan vitamine C of E)  Verder neutraliseert en verwijdert Glutathione zware metalen (lood, kwik, aluminium, cadmium, etc.), uitlaatgassen, pesticide, giftige stoffen uit medicijnen ook bij chemotherapie, straling door de zon en radio therapie.

Door deze neutralisatie en verwijdering daalt natuurlijk onze glutathione reserves in het lichaam en deze zullen dus aangevuld moeten worden.

Zonder glutathione, kunnen onze lymfocyten (cellen van ons immuunsysteem) niet vermenigvuldigen, waardoor niet de anti-lichamen aangemaakt worden om infecties, bacteriën, virussen en vervuilingen aan te pakken. Op de rechtse foto zien we een lymphocyte T (killer) in
paars die een kankercel (in rood) aanvalt door een gat te maken in het membraan van deze kankercel. Glutathione en vitamines zijn complementair d.w.z. bij lage waarden van glutathione doen vitamines hun werk slecht en bij juiste waarden van glutathione doen vitamines hun werk optimaal. Bovendien werkt glutathione als een soort recyclagefabriek voor vitamines. Als Glutathione-waarden dalen, wordt iemand vroeg of laat ziek. Aanvulling met Glutathione is de enige manier om het immuunsysteem en het lichaam gezond te houden.

Glutathione zelf wordt echter door het lichaam slecht opgenomen en kan alleen gemaakt worden, in de lichaamscel, uit 3 aminozuren te weten: Glycine, Glutamine en Cysteïne. Bij gezonde mensen is uit het voedsel Glycine en Glutamine voldoende aanwezig op celniveau doch Cysteïne weinig. Inname van extra Cysteïne is niet bepaald een goede oplossing omdat deze stof giftig voor het bloed en gevoelig voor oxidatie en vrije radicalen is, waardoor slechts weinig, en kortstondig op celniveau overblijft. De goede oplossing is inname van Cystine waaruit het lichaam zelf zonder problemen op celniveau Cysteïne kan maken. Glutathione is een tripeptide en vormt in het lichaam de meest voorkomende vorm van reducerend vermogen. Het kent een breed palet aan functies: Het speelt onder meer een rol in enzymreacties, in het metabolisme van medicijnen, bij kanker en bij zuurstoftoxiciteit. De belangrijkste bestanddelen voor de synthese en functies van glutathione en het enzym glutathione peroxidase zijn het aminozuur cysteïne en het metaal selenium. Samen met de aminozuren glycine en glutamine en verscheidene co-factoren waarborgen zij een optimale glutathione-activiteit in het lichaam.

Lees volledig artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *