MSM Organisch zwavel

Integrale Therapie Zoetermeer - MSM

MSM is de afkorting van Methyl Sulfonyl Methaan: een organisch gebonden zwavel. Naar blijkt, is het nog vrij onbekend dat zwavel een vitale en essentiële substantie is dat in elk levend organisme aanwezig is. Eigenlijk bevat 96% van onze organen vijf fundamentele elementen: zuurstof, waterstof, stikstof, koolstof en zwavel. Zwavel zelf wordt in veel verschillende vormen in de natuur gevonden, maar MSM is een speciaal type van voedingszwavel dat essentieel is voor onze gezondheid.

WAT DOET MSM IN HET MENSELIJK LICHAAM?

 • Dient ter bescherming en behoud van gezonde cellen en weefsels.
 • Bevordert de stofwisseling.
 • Ter bescherming tegen vrije radicalen.
 • Bevordert de afvoer van gifstoffen uit de lichaamscellen.
 • Bevordert de opname van voedingsstoffen in de lichaamscellen en de afvoer van afvalstoffen.
 • Stimuleert het immuunsysteem.

NATUURLIJKE BRONNEN

MSM is onze belangrijkste zwavelbron en komt van nature voor in alle levende organismen in ons lichaam. De belangrijkste bronnen van MSM zijn verse groenten, melk van in de weiden grazende koeien en schaaldieren. Dit zijn echter te kleine hoeveelheden om actief te zijn. Door het bewaren en bewerken van ons voedsel neemt het gehalte MSM nog meer af. Naarmate we ouder worden, is ons lichaam bovendien minder in staat om MSM uit onze voeding op te nemen, terwijl we het dan zo hard nodig hebben.

TOEPASSING

 • Stimuleert de aanmaak van gewrichtskraakbeen en bindweefsel
 • Houdt de gewrichten soepel
 • Bescherming en behoud van gezonde lichaamscellen en -weefsel
 • Bij gevoelige spieren en voor ontspanning van spieren
 • Versterkt huid, haren en nagels

WAT IS MSM ZWAVEL?

MSM (Methylsulphonylmethane) is een vorm van organisch zwavel die goed door het lichaam opgenomenen gebruikt kan worden. MSM is veilig, 100% natuurlijk en het is absoluut geen medicijn of doping. MSM komt van nature voor in gras, melk, rauw vlees, vis en verse groenten. Kruiden die rijk zijn aan MSM, zijn onder andere knoflook, zeewier, goudsbloem, en brandnetel. Zwavel is voor mensen en dieren een heel belangrijk mineraal dat in diverse vormen in het lichaam voorkomt.

MSM is een belangrijke zwaveldonor en daarmee essentieel voor het goed functioneren van de
antioxidantsystemen van het lichaam. MSM komt via regenwater en dauw in het voedsel terecht. Wanneer wij planten en planteneters consumeren, komt MSM in ons lichaam terecht. Omdat zwavel, en met name deze organische vorm, collageen en keratine vormt, wordt MSM dikwijls het schoonheidsmineraal genoemd. Het is essentieel voor dik en glanzend haar, een zachte huid en gezonde, harde nagels.

WAAROM HEBBEN WE MSM NODIG?

Tekorten aan biologisch zwavel hebben tot gevolg dat iedere cel, ieder weefsel en ieder orgaan van het lichaam minder goed gaan werken. Dankzij MSM wordt de celwand goed doorlaatbaar en elastisch, waardoor voedingsstoffen de cel in kunnen en gifstoffen de cel weer kunnen verlaten. MSM werkt sterk ontstekingsremmend en versterkt de werking van de meeste vitaminen en andere voedingsstoffen zoals vitamine C, A, D en E, Co-enzym Q 10, alle B-vitaminen, aminozuren, selenium, calcium, magnesium, en vele andere mineralen.

MSM is een belangrijke zwaveldonor en daarmee essentieel voor het goed functioneren van de
antioxidantsystemen van het lichaam. MSM vermindert de allergische reacties bij een groot aantal allergieën zoals voedselallergieën, contactallergieën, inhalatieallergieën etc. De antiallergische werking van MSM berust waarschijnlijk voor het grootste deel op het vermogen om zich aan de slijmvliezen (van luchtwegen en darmwand) te binden en op die manier een beschermlaag te vormen waardoor allergenen (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken) zich niet meer kunnen binden aan de receptoren (indien zij zich binden, veroorzaken receptoren een overgevoeligheid).

MSM IS EEN ZEER VLUCHTIGE STOF

Zodra groente en fruit geoogst is, vermindert de concentratie van MSM. Om het natuurlijke MSM te benutten zouden we regenwater moeten drinken en al het voedsel rauw en vooral vers moeten eten. (Rechtstreeks van de boom of het land.) Daar er tegenwoordig sprake is van luchtvervuiling (zure regen) is het drinken van regenwater uiteraard geen optie. Dankzij de huidige koelsystemen is groente uitstekend langer te bewaren. Langer bewaren gaat echter wel ten koste van de concentratie MSM.

Momenteel is er een complete serie huidverzorgingsproducten verschenen die bij eventuele huidproblemen aan te wenden zijn. Voor het eerst is MSM uitwendig toe te passen, daar al onze crèmes en lotions MSM als werkzaam bestanddeel bevatten. Deze serie is compleet te noemen omdat er capsules MSM voor inwendig gebruik aan toe gevoegd zijn.

THERAPEUTISCHE EFFECTEN VAN MSM

MSM heeft als chemische benaming tevens DMSO2, een afgeleide van DMSO. In 1963 reeds
documenteerden en rapporteerden Jacob en Herschler opmerkelijke successen met DMSO tegen verschillende aandoeningen zoals eczeem, psoriasis, bursitis, reumatoïde artritis, huidzweren, gewrichts- en spierpijnen. Vandaag is DMSO een erkende farmaceutische stof in meer dan 50 landen. Ondanks het wereldwijde gebruik vertoont DMSO bepaalde negatieve eigenschappen, die overigens niet ernstig zijn, maar bij het gebruik voor een afknapper zorgen.

Bij het gebruik van MSM (oftewel DMSO2) daarentegen zijn er tot op heden geen bijwerkingen bekend, terwijl de verbeteringen bij bovengenoemde aandoeningen even opmerkelijk zijn te noemen als die bij gebruik van DMSO.

RESUMÉ
Dagelijks gebruik van de MSM capsules zorgt voor:

 • hernieuwde opbouw en herstellen van versleten gewrichten, door de aanmaak van nieuw
  kraakbeen;
 • een verbeterde “smering” van de gewrichten;
 • versterkte botstructuren;
 • reductie van de ontsteking en pijn van de gewrichten.

GEBRUIKSAANWIJZING
Corpus Health adviseert om MSM direct bij het opstaan en voor het slapen gaan in te nemen. Twee maal daags 1 capsule van 0,8 mg is een ideale dosering. Bij sport 30 min. voor de training en direct na de training in te nemen of zoals aangegeven op de verpakking.

BIJWERKINGEN

MSM heeft geen schadelijke bijwerkingen en kan langdurig gebruikt worden

HOE VEILIG IS MSM?
Verschillende onderzoeken naar mogelijke toxiciteit wijzen uit dat MSM één van de veiligste
natuurlijke stoffen is die bekend zijn, ongeveer even veilig als water.

Bron: Herschler, R.J. Methyl Sulfonyl Methane and methods of use, Patent 4,296,130 USA 1981; Methyl Sulfonyl Methane in dietary products, Patent 4,616,039 USA 1986; Mindell, E.L. The MSM miracle. Enhance your health with organic sulfur. Good Health Guides; Keats publishing, INC, Connecticut, USA 1997; Jacob, S.W. The current status of MSM in medicine. Am. Acad. Med. Prev., 1983; Ley, B.M. The forgotten nutritient MSM: on our way back to health with sulfur; Health learning handbooks, BL Publications, California, 1998; Ir. P. Klein Breteler De wonderlijke MSM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *