Naar de bergen, gewoon in Zoetermeer!

Integrale Therapie Zoetermeer - Hoogtekamer - Medische toepassing

Beter kunnen ademen, makkelijker kunnen afvallen en meer effect zien van een training. Dit zijn allemaal voordelen van het verblijven en trainen in een hoogtekamer. ‘Je hoeft niet naar de bergen toe, We brengen de bergen naar jou!’ Is een van onze slagzinnen. In de hoogtekamer wordt de luchtkwaliteit die normaal hoog in de bergen te vinden is nagebootst. Hierdoor kan je gewoon in Zoetermeer bij Corpus Health een uitstapje maken alsof je daadwerkelijk op de MontBlanc of de Kilimanjaro staat. Het bijzondere aan de lucht in de bergen is onder andere de lagere hoeveelheid zuurstof. Hierdoor wordt het lichaam uitgedaagd om net zo effectief te blijven werken als wanneer er een normale hoeveelheid zuurstof in de lucht zit. Om dit te kunnen bewerkstelligen maakt het lichaam meer rode bloedlichaampjes aan, zodat er meer zuurstof door het lichaam vervoerd kan worden. Deze voordelen blijven ook (tijdelijk) bestaan wanneer men weer buiten de hoogtekamer staat. Door regelmatig in de hoogtekamer te sporten kan het lichaam dus gestimuleerd worden om extra zuurstof rond te pompen, wat weer voordelen heeft voor bijvoorbeeld sportprestaties.

 

Hoogtetraining

Hoogtetraining wordt in de sport al jaren toegepast en is zeer populair onder topsporters. De interesse voor hoogtetraining is begonnen door de toewijzing van de Olympische Spelen aan Mexico Stad in 1968. Mexico Stad ligt namelijk op 2.300 meter hoogte. Sindsdien zijn hoogtetrainingen voor topsporters een beproefde methode om te werken aan het verbeteren van de conditie en het verhogen van de prestaties.

Al vele nationale en internationale sporters hebben de voordelen van hoogtetraining ontdekt. Hoogtetraining in de sport, is een beproefde methode om te werken aan het verbeteren van de conditie èn prestaties. Het maakt al jaren een vitaal onderdeel uit van het trainingsschema van diverse topsporters en atleten die het uiterste uit hun sport willen halen.

Voor topsporters die moeten gaan presteren op hoogte (denk bijvoorbeeld aan: Tour de France of Olympische spelen) èn sporters die hun prestaties op zeeniveau willen verbeteren, is hoogtetraining een zeer effectieve methode.

 

Werking & effect

Het principe achter hoogtetraining is even simpel als complex. Hoogtetraining wil letterlijk zeggen dat training plaatsvindt op hoogte. Het is dus te vergelijken met trainen en sporten in de bergen. In berglucht zit minder zuurstof dan op zeeniveau. Op zeeniveau bevindt zich normaal gesproken 20.9% zuurstof. Als we naar een hoogte gaan van 2500 meter is dat rond de 15.5%.

De werking is vervolgens eenvoudig. U ademt lucht in met minder zuurstof waardoor het lichaam geprikkeld wordt. In de nieren bevinden zich gevoelige cellen die op het zuurstoftekort reageren en in reactie daarop de aanmaak van het hormoon erytropoëtine stimuleren. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen.

De rode bloedcellen binden zuurstofcellen waardoor het zuurstoftransport verhoogd wordt. Hierdoor wordt ook de zuurstofopname in spieren en organen verhoogd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de spieren versterkt en de stofwisseling verbeterd.

 

Voordelen voor sporters en andere doelgroepen als zij op hoogte trainen zijn:

  • Verbetering van conditie, prestatie en uithoudingsvermogen
  • Sneller herstel na training
  • Versneld gewichtsverlies
  • Verbetering van de vetverbranding
  • Vermindering spiervermoeidheid
  • Stabilisering van bloeddruk en cholesterolgehalte
  • Versnelde terugkeer op niveau na blessures
  • Verbeterde stofwisseling

 

Toepassing

Een voorbeeld van een toepassing van de hoogtekamer is de ‘Intermittent Hypoxic Trainnig’. Hierbij wordt getraind op zeeniveau, afgewisseld met trainingen op gesimuleerde hoogte, zonder daarvoor naar de bergen te hoeven gaan. Interval hoogtetraining (IHT) wordt al vele jaren toegepast om sporters en bergbeklimmers te laten wennen aan hoogte (acclimatiseren). Het is een beproefd, effectief systeem voor de prestatieverbetering bij atleten, maar ook voor de gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *