Is tinnitus meedogenloos?

Corpus Health Tinnitus - hoofd

Tinnitus: deze term wordt vaak gebruikt als benaming voor het horen van hinderlijke geluiden, die men niet kan negeren. Deze geluiden komen niet uit de omgeving, maar komen van binnen uit het hoofd. Hoewel tinnitus vaak omschreven wordt als ‘oorsuizen’, bestaat het meestal uit gekmakende ‘herrie’ in het oor. Dus: vaak wordt tinnitus ervaren als een meedogenloze, ongewenste aanwezige.

Doordat deze geluiden constant en vrij intensief aanwezig zijn,  overstemmen deze geluiden vaak het voeren van gesprekken, of de poging om op een stuk tekst te concentreren. Op nog veel meer vlakken wordt tinnitus vaak ervaren als levensveranderend.

Een aantal veel voorkomende geluiden die ervaren worden bij tinnitus zijn:

Ruisen

Piepen

Fluiten

Suizen

Knarsen

Brommen

Sissen

Zoemen

Hoge/lage tonen

Muzikale geluiden

 

Tinnitus gaat vaak samen met een gehoorverlies. Veel mensen met tinnitus zijn zich daar niet van bewust. Doordat mensen met slechthorendheid minder externe geluiden waarnemen, kan het zijn dat zij de tinnitus niet als ‘storend’ ervaren. Vaak is de toonhoogte van de tinnitus gelijk aan de toonhoogte van het gehoorverlies.

Mogelijke oorzaken van tinnitus

Tinnitus kan uiteenlopende oorzaken hebben. Een aantal van deze oorzaken is hieronder weergegeven. Het is niet altijd het geval dat tinnitus optreedt bij het hebben van een van deze aandoeningen.

Gehoorbeschadiging

Binnenoor slechthorendheid

Ottosclerose

Een prop oorsmeer

Ouderdomsslechthorendheid

Goedaardige tumor op de gehoorzenuw

Narcose (vooral ruggenprik)

Hartziekten of hartritmestoornissen

Stofwisselingsziekten (suikerziekte, hoog cholesterol gehalte)

Ziekte van Ménière

Storing in de doorbloeding

Verstoring in de hormoonhuishouding

Bij een aantal functionele stoornissen

Chronische middenoorontsteking

Hersenletsel

Vergiftiging door medicijnen

Nierziekten

 

Opvallend blijkt, dat in stress situaties tinnitus lijkt te verergeren. Dat kan zelfs zo heftig zijn, dat dit kan leiden tot zelfmoord.

 

 

Wat gebeurt er in het hoofd

Hoe zit het oor in elkaar

Het gehoororgaan bestaat uit verschillende delen, namelijk het uitwendige gedeelte (het zichtbare deel van het oor), daarachter ligt het middenoor en het diepste gedeelte is het binnenoor. De bron van de tinnitus klachten ligt meestal in het binnenoor.

Corpus Health Tinnitus
  1.  Het uitwendige gedeelte bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang (die eindigt bij het trommelvlies).
  2.  Het middenoor ligt achter het trommelvlies en is met lucht gevuld. Drie gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel) geven de geluidstrillingen door aan het slakkenhuis (binnenoor). De buis van Eustachius loopt van het middenoor naar de keelholte. Bij slikken gaat deze buis even open en geeft verse lucht aan het middenoor. Op die manier blijft de luchtdruk in het middenoor gelijk aan de luchtdruk aan de buitenkant van het trommelvlies.
  3.  Het binnenoor bestaat uit twee delen: het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. Het slakkenhuis bestaat uit drie kanalen die met vloeistof gevuld zijn. In het binnenste kanaal ligt het eigenlijke gehoororgaan, het orgaan van Corti. In dit orgaan trilhaartjes, die via de vloeistof de geluidstrillingen doorkrijgen. De trillingen worden hier omgezet in signalen. Via de gehoorzenuw gaan deze signalen naar de hersenen. In de hersenen worden de signalen opgevangen en herkend als geluiden. Beschadigingen in het orgaan van Corti, waardoor de prikkeloverdracht naar de hersenen verandert, kunnen gehoorverlies en tinnitus veroorzaken. Daarnaast kunnen ze ook overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) of overgevoeligheid voor specifieke geluiden veroorzaken. Het evenwichtsorgaan ligt vlak bij het slakkenhuis en daardoor gaan gehoorafwijkingen soms samen met evenwichtsproblemen of duizeligheid.

Overigens kan tinnitus ook voorkomen zonder dat er sprake is van gehoorverlies. De oorzaak ligt dan waarschijnlijk niet in het binnenoor, maar in de gehoorzenuw of in de hersenen.

Wetenschappelijk onderzoek

Thanos Tzounopoulos, PhD., assistent-professor van de KNO en neurologie, Pitt School Of Medicine in Amerika, heeft voor tinnitus baanbrekend wetenschappelijk onderzoek verricht.

En dat deed hij niet voor niets: Van een populatie van 50 miljoen mensen blijken 16 miljoen mensen symptomen van tinnitus te hebben, die ernstig genoeg zijn om medische hulp te vragen. Daarvan zijn 2 miljoen tinnitus patiënten niet in staat om hun dagelijkse activiteiten ongehinderd uit te voeren hierdoor.

Professor Tzounopoulos heeft aangetoond, dat bij voorbeeld intense blootstelling aan lawaai kan leiden tot beschadiging in het slakkenhuis. (Dit is een innerlijke oorstructuur die van cruciaal belang is voor de neurale transport van geluidsgolven), en daardoor tot klinisch aantoonbaar gehoor-verlies.

Hij onderzocht de hersenen met behulp van een door hem ontwikkelde beeldtechniek (Flavoproteine Autofluorescentie)

Zijn experimentele aanpak in dit specifieke onderzoek  heeft de vraag opgelost waarom het door  tinnitus getroffen oor zo’n versterkte reactie op geluiden vertoont: DCN (Dorsale cochleaire nucleus) schakelingen zijn ontremd of juist geblokkeerd. DCN is een gespecialiseerd auditief centrum in de hersenen waar de signalen uit het binnenoor worden ontvangen.

 

Wat is er tegen tinnitus te doen

In het reguliere circuit is er meestal geen behandeling mogelijk. Maar bij Corpus Health kunt u wel terecht voor een behandeling. Onze behandel methode is gebaseerd op onderzoek uit onder andere Amerika, Israël en Finland. We behandelen tinnitus door middel van tDCS in combinatie met een speciaal ontwikkelde tinnitus enzymkuur. Lees hier meer over onze mogelijkheden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *